Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging met meer dan 100.000 leden. We beschermen kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Ondertussen beheert de vereniging al meer dan 22.800 hectare Vlaamse natuur in 500 verschillende natuurgebieden.

Het grootste deel van de werking van Natuurpunt wordt gedragen door lokale vrijwilligers. Natuurpunt heeft 160 plaatselijke afdelingen. Zij zorgen voor aankoop, beheer en openstelling van natuurgebieden. Daarbij worden ze bijgestaan door professionele ploegen. Daarnaast organiseren we duizenden activiteiten: gegidste wandelingen, beheerwerken, cursussen en workshops.

De afdeling Moervaart-Zuidlede is actief in de gemeenten Moerbeke, Wachtebeke en Lochristi. De afdeling ontstond al in 1991 als een afdeling van De Wielewaal, wanneer het reservaat De Turfmeersen werd aangekocht. In 1997 kwam daar een tweede aankoopproject in de Reepkens bij.

Eind 1996 kon het toenmalige Natuurreservaten 127 ha van het Heidebos verwerven en werd binnen die vereniging ook een lokale werking in Moerbeke/Wachtebeke opgestart.

Sinds 2001 zijn De Wielewaal en Natuurreservaat gefusioneerd en vormen beide verenigingsafdelingen één Natuurpuntafdeling. De werking wordt gedragen door een afdelingsbestuur en talrijke medewerkers. Het afdelingsbestuur vergadert maandelijks.

De voorzitter van onze afdeling is Marc Martens, marc.martens@outlook.com

Kern Lochristi

Binnen onze afdeling werd in 2016 een Kern Lochristi opgericht. Hoewel we (nog) geen natuurreservaten beheren in Lochristi zorgt deze kern er toch al voor dat natuurbescherming ook in deze gemeente voldoende aandacht krijgt. Zo organiseren we hier al enkele jaren een succesvolle paddenoverzet, wordt deelgenomen aan de eco-expo en worden ook hier natuurwandelingen georganiseerd.

Contactpersoon: Lieve Van den Berghe, lieve.vdberghe@live.be

Beheerteam

Onze afdeling heeft heel wat hectaren natuur te beheren. Deels kunnen we hiervoor een beroep doen op de professionele terreinploeg van Natuurpunt, maar zeker in het Heidebos zijn ook nog veel vrijwillig helpende handen nodig. Daarom werd eind 2016 gestart met vrijwilligerswerkdagen op regelmatige basis, zowel tijdens de week als op zaterdag. Iedereen die een dag of enkele uren wil komen helpen is welkom elke tweede zaterdag van de maand of elke vierde maandag van de maand. Ervaring is niet vereist. Wie op de hoogte wil gehouden worden van deze werkdagen kan inschrijven op een mailinglijst. Stuur hiervoor een mail naar Annemie Philips, a.m.philips@gmail.com

Tijdschrift

Ons afdelingstijdschrift “Van Hei naar Turf” verschijnt vier keer per jaar en houdt de leden op de hoogte van onze activiteiten en van wat er beweegt in onze reservaten. Wie lid wordt van Natuurpunt vzw en in ons werkingsgebied woont, is automatisch lid van Natuurpunt Moervaart- Zuidlede. Woon je buiten dit werkingsgebied maar wil je toch graag bij onze afdeling aansluiten en “Van Hei naar Turf” ontvangen, vermeld dan 'nieuw lid Natuurpunt Moervaart-Zuidlede'. Wil je van uit een andere afdeling “Van Hei naar Turf” ontvangen neem dan contact op met Griet Buyse, griet.buyse@gmail.com

Nieuwsbrief

Voor actueel nieuws over onze activiteiten kan iedereen inschrijven op onze digitale nieuwsbrief “Heidebosmail”. Je kan dit aanvragen bij Kurt Jonckheere, kurt@heidebos.be

Lid worden?

Alleen met uw steun kunnen wij actief streven voor natuurbehoud, want hoe meer leden, des te meer wij meetellen bij belangrijke beslissingen. Vindt u ook dat onze natuur en landschappen bescherming verdienen? Word dan nu lid!

Wat zijn uw voordelen?
Hoe lid worden?